Upravit stránku

INGREDIENCE:
1 beránek + (část jsem oddělila do formy na bábovku)

  • 500 g nastrouhané mrkve 

  • 300 g celozrnné špaldové mouky 

  • 200 ml kefíru

  • 1 sklenička domácí meruňkové marmelády (každý ať si zvolí množství a druh sladidla dle svých preferencí)

  • 150 g vlašských ořechů (hrubě mletých)

  • 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat)

  • 4 vejce (oddělit bílky od žloutků a zvlášť vyšlehat)

  • 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

  • 2 čajové lžičky skořice

  • špetka soli

POSTUP:

Oddělíme žloutky a bílky. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V druhé míse smícháme žloutky s marmeládou (či jiným sladidlem) a vyšleháme. Ke žloutkům postupně přidáváme kefír, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Vše šlehačem promícháme a poté ručně lehce promícháme s vyšlehaným sněhem z bílků. 

Těsto vlijeme do formy na beránka (použila jsem silikonovou formu, takže jsem nevymazávala). Těsta jsem měla hodně, tak jsem část těsta vlila do formy na bábovku). 

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Pokud budete péct vše v jedné formě (nebudete část těsta oddělovat do další formy), tak budete péct delší dobu. Kontrolujeme dřevěnou špejlí, jestli je koláč uprostřed propečený.

Nahoru