Upravit stránku

INGREDIENCE:

  • hovězí zadní maso

  • pepř, sůl

  • cibule (cibule použít téměř stejné množství jako množství masa)

Náplň

  •  plnotučná hořčice

  • vejce

  • šunka nebo párek (např. šmakoun párek)

  • sterilovaná okurka + lák z okurek

  • syrová brambora – na zahuštění omáčky

POSTUP:

Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky a dobře je naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a nakrájíme je na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek kvalitní šunky a doprostřed plátku vložíme vejce, okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla". 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na pánvi bez tuku. Až bude cibule dozlatova, vyjmeme ji z pánve a přendáme do mixéru, kde ji společně s vodou rozmixujeme do hladké konzistence. Poté na suché pánvi orestujeme i ptáčky, pokud by nám nešli orestovat, přidáme pár lžiček řepkového oleje.

Rozmixovanou cibuli i orestované ptáčky dáme do tlakového hrnce (i do klasického) a zalijeme vodou. Do hrnce vlijeme i trochu láku z okurek na dochucení. V papiňáku dusíme asi 45 minut, v klasickém 90 – 120 min. Pokud nám zbyde vajíčko i okurky, vložíme je do hrnce a společně dusíme. Ke konci varu nastrouháme najemno 1-2 syrové brambory a vše vaříme cca 10 min. Pokud by i tak byla omáčka stále řídká, použijeme na zahuštění 1 lžíci špaldové mouky (mouku rozkvedláme v hrníčku se studenou vodou a poté nalijeme do omáčky). Poté ještě chvíli povaříme. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně ještě lákem z okurek. 

Podáváme s vařenou rýží.

Nahoru