INGREDIENCE:
- 1 větší cuketa
- 1 menší květák
- 4 lžíce ovesných vloček (množství upravte tak, aby nebyla směs moc hustá nebo řídká)
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst majoránky
- 3 lžíce směsi hraška - kdo neznáte, je možné ji použít na zahuštění, dochucení i doplnění bílkovin z hrachu (prodávají ji běžně ve zdravé výživě za cca 35 Kč), více o hrašce zde (vylepší chuť jídla, v hotovém pokrmu není cítit hrách)
- sůl, pepř
Pokud budou sloužit placičky jako hlavní chod, přidejte nějakou bílkovinu pro vyšší pocit sytosti např. šunka (šmakoun, sýr, domácí uzené...nebo cokoliv, co máte rádi..) :-)
POSTUP:
Rozebereme si květák na malé růžičky a uvaříme je v osolené vodě nebo na páře. Než se uvaří květák, nastrouháme cuketu a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Uvařený květák nakrájíme na malé kousky a také zbavíme přebytečné vody.
Orestujeme si na pánvi cibuli nakrájenou na jemno a následně česnek. Když je orestováno, přidáme k cuketě a květáku. Přidáme drcené ovesné vločky a hrašku. Do skleničky nalijeme asi 1dcl vody a do ní dáme 3 lžíce hrašky a promícháme, aby se nevytvořily hrudky a přidáme ke směsi. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Vytvoříme placičky, které pokládáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Placičky jsou výborné i jako hlavní chod s jogurtovým dresinkem.
Přeji dobrou chuť. :-)