INGREDIENCE:
1 beránek + (část jsem oddělila do formy na bábovku)
-
500 g nastrouhané mrkve
-
300 g celozrnné špaldové mouky
-
200 ml kefíru
-
1 sklenička domácí meruňkové marmelády (každý ať si zvolí množství a druh sladidla dle svých preferencí)
-
150 g vlašských ořechů (hrubě mletých)
-
30 g vanilkového proteinu (lze vynechat)
-
4 vejce (oddělit bílky od žloutků a zvlášť vyšlehat)
-
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
-
2 čajové lžičky skořice
-
špetka soli
POSTUP:
Oddělíme žloutky a bílky. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. V druhé míse smícháme žloutky s marmeládou (či jiným sladidlem) a vyšleháme. Ke žloutkům postupně přidáváme kefír, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Vše šlehačem promícháme a poté ručně lehce promícháme s vyšlehaným sněhem z bílků.
Těsto vlijeme do formy na beránka (použila jsem silikonovou formu, takže jsem nevymazávala). Těsta jsem měla hodně, tak jsem část těsta vlila do formy na bábovku).
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Pokud budete péct vše v jedné formě (nebudete část těsta oddělovat do další formy), tak budete péct delší dobu. Kontrolujeme dřevěnou špejlí, jestli je koláč uprostřed propečený.