Jak obědváte na Štědrý den? U nás se už 3. rokem ujal vánoční kuba. Dříve jsem toto jídlo nikdy nejedla, nelákalo mě ani svým vzhledem. Ale když jsem ho poprvé vyzkoušela, tak mě mile překvapilo. V průběhu roku ho nedělám, ale na Vánoce se na něj vyloženě těším. Vzhledem k velkým zásobám hub, jsem s nimi letos nemusela šetřit. Pokud jste milovníky hub a nevadí Vám ječné kroupy, pusťte se do toho, je to opravdu jednoduché. :-)
INGREDIENCE:
- ječné kroupy
- cibule
- česnek
- houby
- vývar
- sůl, pepř, majoránka
- máslo
- sádlo
POSTUP:
Nejprve si uvaříme v osolené vodě kroupy (když je předem namočíte, uvaří se Vám rychleji) - cca za 30 minut.
Na trošce sádla si orestujeme nakrájenou cibuli, až zezlátne, přidáme houby. Podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Poté přidáme česnek a ještě chvíli dusíme. Osolíme, opepříme, přidáme velkou hrst majoránky, trochu másla na zjemnění chuti a následně vše promícháme s uvařenými kroupami.
Vložíme do zapékací mísy a asi 15 minut necháme zapéct, aby se vytvořila křupavá kůrka.
Vánoční kuba je bezmasé jídlo, ale pro zvýšení podílu bílkovin (zároveň aby nás jídlo déle zasytilo), podávám houbového kubu s opečeným šmakounem nebo s uzeným tofu. Je to opravdu netradiční kombinace, ale mám to tak ráda.
Věřím, že si i vy toto jídlo oblíbíte. :-) Přeji Vám krásné Vánoce!