8. DEN
SNÍDANĚ – 1344 kJ
½ kusu manga
30 g ovesných vloček
1 čajová lžička javorového sirupu
150 g sójového jogurtu
SVAČINA – 1180 kJ – Ovocný salát
1 větší banán
100 g hroznové víno
100 g jahody
2 lžičky drcená lněná semínka
OBĚD – 1818 kJ – Pražma na cizrně
130 g pražma
130 g vařená cizrna
50 g baby špenát
100 g rajčat
5 g olivového oleje
sůl, pepř, oblíbené koření na ryby
Postup: Rybu osolíme a posypeme kořením. Opečeme ji na olivovém oleji. Cibuli také orestujeme. Přidáme cizrnu, špenát a nakrájená rajčata. Osolíme a opepříme. Cizrnovou směs podáváme jako přílohu k rybě.
SVAČINA – 749 kJ
60 g dalamánek
30 g mrkvová pomazánka
VEČEŘE – 1383 kJ – Zeleninový salát s ořechy a sýrem
100 g červená řepa
100 g hruška
150 g ledový salát
50 g fenykl
15 g vlašské ořechy
30 g čerstvý sýr
II. VEČEŘE – 300 kJ
120 g granátové jablko
Celkový energetický příjem: 6774 kJ.
9. DEN
SNÍDANĚ – 1399 kJ
40 g špaldové vločky
10 g rozinky
10 g slunečnicová semínka
70 g kiwi
150 g bílý jogurt
SVAČINA – 1034 kJ
2 plátky žitného knäckebrotu
100 g Cottage
2 plátky kuřecí šunky
100 g rajčata
OBĚD – 1603 kJ – Tuňákový tatarák
120 g tuňáka
100 g salátové okurky
10 g šalotky
10 g kapary
1 lžička olivového oleje
kopr
sůl, pepř
citrónová šťáva
35 g celozrnného chleba
Postup:
Tuňáka a okurku nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekanou šalotku, kopr a kapary. Dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem a citrónovou šťávou. Poté vše smícháme. Podáváme s opečenými kousky chleba.
SVAČINA – 992 kJ
200 g jahod
1 ks celozrnná sušenka
10 g kešu ořechů
VEČEŘE – 1357 kJ – Salát s hruškami, kozím sýrem a ořechy
70 g hruška
40 g čerstvý kozí sýr
10 g vlašské ořechy
30 g rukola
30 g baby špenát
lžička olivového oleje
lžička balzamika
sůl, pepř
lžička medu
20 g žitný chléb
Vše nakrájíme na malé kousky a smícháme se zálivkou z balzamika, medu a octu, dochutíme solí a pepřem.
II. VEČEŘE – 302 kJ
200 g mrkev
Celkový energetický příjem: 6687 kJ.
10. DEN
SNÍDANĚ – 1326 kJ
30 g ovesné vločky
50 g strouhané jablko
10 g vlašské ořechy
lžička medu
150 g bílý jogurt 3% tuku
SVAČINA – 958 kJ
40 g celožitný dalamánek
40 g čerstvý sýr
50 g kedlubna
OBĚD – 1694 kJ – Krevety na čočkovém salátu
150 g krevety
2 lžičky oleje
100 g vařená čočka
60 g pórek
5 ks cherry rajčata
citrónová šťáva, lžička vinného octa, bazalka, sůl, pepř
Postup:
Na oleji opečeme na kolečka nakrájený pórek a přisypeme vařenou čočku. Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem a čerstvou bazalkou. Krevety potřeme olivovým olejem a pokapeme citrónem. Opečeme z obou stran, poté opečeme i rajčátka.
SVAČINA – 1064 kJ
50 g čerstvý kozí sýr
30 g sušené fíky
plátek knäckebrotu
VEČEŘE – 1372 kJ – Zelný salát s dýní, parmskou šunkou a teplou zálivkou
2 plátky parmské šunky
130 g dýně
2 lžičky olivového oleje
stroužek česneku
2 lžíce balzamikového octa
lžička třtinového cukru
50 g rukoly
40 g nastrouhaného červeného zelí
10 g vlašských ořechů
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Parmskou šunku nakrájíme na čtverečky a orestujeme na pánvi do zkřupnutí. Dýni nakrájíme také na kostičky, osolíme, opepříme a dáme do trouby na cca 20 minut.
Mezitím si připravíme zálivku. Na pánvi si orestujeme česnek, poté přidáme ocet, pepř, sůl a cukr a pod pokličkou vše necháme zredukovat. Rukolu a červené zelí dáme do mísy a vmícháme dýni a ořechy. Poté dochutíme teplým dresinkem a servírujeme.
II. VEČEŘE – 340 kJ
200 g grapefruit
Celkový energetický příjem: 6754 kJ.
11. DEN
SNÍDANĚ – 1356 kJ
70 g celozrnný chléb
10 g kvalitního margarínu
30 g drůbeží šunka
30 g polníček
150 g okurka
SVAČINA – 1043 kJ – Mrkvovo – jablečný salát
200 g mrkev
150 g jablko
100 g bílý jogurt max. 3%
OBĚD – 1678 kJ – Salát z řapíkatého celeru s ananasem a grilovanou krůtou
50 g řapíkatého celeru
70 g jablka
50 g ananasu
1 bílý jogurt
120 g grilovaného krůtího masa
10 g vlašských ořechů
trocha rozinek na ozdobu
Postup:
Na grilu si připravíme krůtí prsa. Mezitím si celer, ananas a jablko nakrájíme na menší kousky, zalijeme bílým jogurtem, dochutíme solí a pepřem a přidáme grilované maso. Salát posypeme vlašskými ořechy a rozinkami.
SVAČINA – 1050 kJ
50 g celozrnná bulka
30 g luštěninová pomazánka
100 g rajče
100 g okurka
VEČEŘE – 1325 kJ – Zapečená pohanka s mrkví, hráškem a bylinkovým tofu
100 g pohanka
50 g hrášek
50 g mrkev
100 g bylinkové tofu
120 g cuketa
II. VEČEŘE – 279 kJ
10 g vlašské ořechy
Celkový energetický příjem: 6731 kJ.
12. DEN
SNÍDANĚ – 1378 kJ
40 g špaldové vločky
20 g sušené meruňky
15 g mandle
bílý jogurt 3% tuku
SVAČINA – 948 kJ – Okurkový zákys s koprem
250 ml zákysu
100 g okurky
½ stroužku česneku
lžička olivového oleje
kopr
trocha lučiny
(všechny ingredience rozmixujeme v mixéru)
OBĚD – 1679 kJ – Zapečený řapíkatý celer s mozzarellou
150 g řapíkatého celeru
100 g mozzarelly light
lžička olivového oleje
sůl, pepř, pažitka, vinný ocet
2 lžičky sezamová semínka
1 kus celozrnného pečiva
Postup:
Stonky celeru nakrájíme na 10 cm proužky a uvaříme v osolené vodě s pár kapkami citronu (cca 3 minuty vaříme). Celer naskládáme do připravené zapékací mísy, osolíme a posypeme nakrájenou pažitkou, mozzarellou a sezamovými semínky. Vložíme do trouby a necháme roztavit sýr a poté ihned podáváme.
SVAČINA – 1139 kJ - Ovocné smoothie
100 g mango
175 g jablko
150 g pomeranč
5 g chia semínka
VEČEŘE – 1382 kJ – Restovaná krůtí prsa s kuskusem a zeleninou
120 g krůtí prsa
100 g kuskus (množství ve vařeném stavu)
200 g rajčata
lžička olivového oleje
II. VEČEŘE – 239 kJ
100 g ananas
Celkový energetický příjem: 6765 kJ.
13. DEN
SNÍDANĚ – 1311 kJ – Ovocný salát s mandlemi a javorovým sirupem
100 g ananas
120 g banán
60 g mandarinka
70 g kiwi
15 g plátky mandlí
lžička javorového sirupu
(vše nakrájíme na kostičky a posypeme mandlemi
SVAČINA – 1046 kJ
3 ks žitného knäckebrotu
2 plátky krůtí šunky
20 g parmazánu
10 ks zelených oliv
OBĚD – 1734 kJ – Slávky na víně
500 g slávek
10 g olivového oleje
šalotka
2 stroužky česneku
bílé víno
celozrnná bageta
sůl, pepř
Postup:
V kastrólu rozpálíme olivový olej, vhodíme šalotku nakrájenou na menší kusy, česnek a orestujeme. Poté zalijeme bílým vínem, vhodíme slávky, petrželku, osolíme, opepříme. Vaříme 6 minut přiklopené pokličkou.
Podáváme s rozpečenou bagetkou.
SVAČINA – 1027 kJ
70 g jablko
70 g celer
60 ml jablečný džus
půl vaničky nízkotučného tvarohu
2 kusy knackebrotu
VEČEŘE – 1398 kJ – Uzený losos s jahodami a polníčkem
90 g uzený losos
malá miska jahod
hrst polníčku
10 kuliček zeleného pepře
Zálivka: lžička olivového oleje, lžička medu, lžička dijonské hořčice, lžička balsamika
plátek celozrnného chleba
Postup:
Uzeného lososa narovnáme na talíř a na něj položíme na plátky nakrájené jahody. Nahoru dáme polníček, přelijeme zálivkou a posypeme zeleným pepřem.
II. VEČEŘE – 279 kJ
10 g vlašské ořechy
Celkový energetický příjem: 6795 kJ.
14. DEN
SNÍDANĚ – 1389 kJ
50 g loupaná pohanka
miska jahod
10 g drcená lněná semínka
sójový jogurt
SVAČINA – 963 kJ – Zeleninovo – ovocné smoothie
175 g jablko
30 g řapíkatý celer (3 stonky)
150 g pomeranč
lžička olivového oleje
OBĚD – 1657 kJ – Kuřecí špíz se špenátem
120g kuřecí prsa
300 g baby špenát
100 g brambory vařené
10 g olivového oleje
Postup:
Kuřecí prso nakrájíme na kostky a napícháme společně s cibulí na špejli. Osolíme, opepříme a na olivovém oleji orestujeme dozlatova. Mezitím si spaříme vroucí vodou listy špenátu, přebytečnou vodu vymačkáme a smícháme ho s česnekem a cibulkou, kterou jsme si orestovali na druhé pánvi. Podáváme s vařenými bramborami.
SVAČINA – 1048 kJ
60 g celozrnný žitný chléb
60 g mrkvová pomazánka s řeřichou
VEČEŘE – 1396 kJ – Hrášková polévka se špenátem a zakysanou smetanou
220 g hrášku
120 g špenátu
cibule
česnek
lžička olivového oleje
velká lžíce zakysané smetany
25 g celozrnného toastového chleba
II. VEČEŘE – 356 kJ
200 g mrkve
Celkový energetický příjem: 6809 kJ.