Není nad to, když si čerstvý chléb namažete máslem nebo nějakou pomazánkou. Mám pro vás tip, jak si jednoduše připravit rychlou, levnou, zdravou a chuťově výbornou pomazánku. Stačí vám jen pár ingrediencí. Místo mrkve můžete příště použít jinou kořenovou zeleninu, ale také papriku, cuketu, řepu nebo dýni. Každá chutná jinak, ale všechny jsou moc dobré. Vyzkoušíte?
INGREDIENCE:
- 4 větší mrkve
- 1 palička česneku
- 200 g cottage sýru (lučiny, žervé či ricotty)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- bylinky dle chuti
- olivový olej
- sezam
- citrónová šťáva
POSTUP:
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme na pečící papír do zapékací mísy. Palici česneku omyjeme a v půlce překrojíme. Poté vložíme do pekáčku k mrkvi, zakápneme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních asi 50 minut v troubě do změnknutí.
Necháme vychladnout a poté mrkev i česnek vidličkou rozmačkáme. Pokud chceme jemnější konzistenci, použijeme ponorný mixér.
Pro zvýšení bílkovin a dosažení krémové konzistence přidáme cottage sýr nebo lučinu, žervé či ricottu (dle chuti). Osolíme, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou.
Pomazánku promícháme a dle chuti přidáme i oblíbené bylinky. Mažeme na čerstvé kvalitní pečivo či chléb.
Tip: Pomazánka výborně chutná posypaná opraženým sezamovým semínkem.