INGREDIENCE:
Korpus:
- 4 vejce (zvlášť vyšlehat bílky a žloutky)
- 4 lžíce špaldové mouky
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce xylitolu - přírodní sladidlo nebo použijte klasický cukr
- špetka soli
Krém:
- 1 x smetana na šlehání
- 2 x tvaroh v papíru (nebo klasický ve vaničce, který necháte vykapat přes plátýnko)
- 1x ztužovač šlehačky
- krém doslaďte dle chuti (pokud potřete korpus jahodovou marmeládou, nemusíte krém sladit)
Želatinová vrstva:
- balíček želatiny
- citrónová šťáva
- sladidlo na doslazení želatiny (použila jsem stéviové kapky)
- ovoce na ozdobení (jahody, maliny, borůvky, broskev, banány)
POSTUP:
Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu (šleháme dlouho cca 10 minut).
Pak přidáme olej, žloutek po žloutku a stále při tom mixujeme, ale ne už na maximum. Nakonec už jen metličkou ručně přimícháváme mouku.
Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut v kulaté formě.
Po upečení necháme stát v klidu a vyklopíme vzhůru nohama, aby nebyl dort vystouplý. Po vychladnutí rozřízneme korpus na 2 - 3 části, které budeme postupně promazávat krémem.
Korpus můžeme promazat jahodovou marmeládou a poté nemusíme krém sladit.
Krém:
Vyšleháme si smetanu se ztužovačem šlehačky a poté přimícháme tvarohy. Podle chuti dosladíme a promažeme korpus.
Promazaný korpus zase vrátíme do kulaté formy a nahoru poklademe ovoce. Přelijeme ochucenou želatinou (želatina musí být před ztuhnutím okyselená i oslazená, aby měla po ztuhnutí dobrou chuť). Dort dáme vychladit a poté si můžeme užít skvělý zákusek ke kávě. :-)