Upravit stránku

INGREDIENCE:

Korpus:

  • 250 g celozrnných sušenek (použila jsem sušenky REJ pomeranč s chia semínkami)
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžíci másla (nebo lepší varianta přepuštěné máslo - GHÍ či kokosový olej)

Náplň:

  • 200 g šmakoun meruňka
  • 500 g tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce meruňkové marmelády (množství si upravte dle chuti)
  • 1 lžíce chia semínka (může být i více)
  • 10 lžiček agaru nebo klasická želatina v množství na 1 l (Zkoušela jsem agar poprvé a krásně dezert ztuhnul. Kdo nezná, tak agar je rostlinná želatina - vyrábí se z některých druhů mořských řas, má léčivé účinky na náš organismus.)

Meruňková vrstva:

  • 1 velká sklenice zavařených meruněk či broskví
  • 10 lžiček agaru či klasickou želatinu v množství na 1l
  • 250 ml vody

POSTUP:

Možná to na první pohled vypadá složitě, ale zdání klame, je to opravdu rychlovka, kterou zvládne každý.

1. Nejprve si v sekáčku rozsekáme sušenky, přidáme mléko, lžíci másla a ještě jednou vše promícháme. Poté umačkáme na dno dortové kulaté formy a dáme na 10 minut zapéci do trouby na 180`.

2. Šmakouna nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, jogurt, chia semínka, marmeládu a vše promícháme. Mléko smícháme s agarem a 5 minut povaříme. Poté přidáme k tvarohové směsi a promícháme. Místo agaru můžete použít klasickou želatinu dle návodu. Směs nalijeme na vychladlý sušenkový korpus, během chvíle začíná tvarohová směs tuhnout.

3. 250 ml vody smícháme s 10 lžičkami agaru a 5 minut povaříme. Mezitím si ponorným mixérem rozmixujeme meruňky a poté přidáme vodu s agarem a promícháme. Opět je možné místo agaru použít klasickou želatinu (dle návodu).

4. Meruňkovou vrstvu po lžících naléváme na tvarohovou směs.

5. Dort dáme vychladit do ledničky a můžeme podávat.

Věřím, že si pochutnáte stejně jako u nás doma. :-)

Fotografie meruňkový dort - použila jsem Šmakouna a REJ sušenky

Nahoru