Máte doma ještě zásoby dýní ze zahrádky? Zahřejte se v tomhle sychravém počasí třeba mojí dýňovou polévkou nebo dýňovou kaší. Je to opravdu dobrota plná kvalitních živin a ještě k tomu je hotová raz dva. :-)
Ingredience na polevku i kaši:
- 1 menší dýně hokkaido
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- zeleninový vývar
- přepuštěné máslo
- kokosové mléko - asi půl plechovky (kupuji v Lidlu Light variantu)
- koření: sůl, pepř, kari, zázvor
- dýňová semínka (na sucho opražená na pánvi - mají mnohem lepší chuť)
POSTUP:
Na trošce přepuštěného másla si orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, až cibule zesklovatí, orestujeme nakrájený česnek. Poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni a přelijeme vodou a zeleninovým vývarem.
Vaříme cca 20 minut, dokud dýně nezměkne. Dochutíme solí, pepřem, kari a troškou nastrouhaného zázvoru. Vše ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme kokosové mléko (nebo smetanu 12% tuku) a prohřejeme. Posypeme opraženými dýňovými semínky, pokapeme olejem (nejlépe dýňovým) a přidáme nakrájený pórek nebo jarní cibulku.
(Pokud chceme udělat kaši, dýni uvaříme v menším množství vody se stejným kořením a přebytek vody slijeme stranou. Přidáme trochu klasického másla a rozmixujeme.)
Ke kaši jsem jako bílkovinu použila šmakoun karbanátek, který jsem rozpůlila a na sucho opekla na steakové pánvi. (Měla jsem na přípravu oběda pouhých 30 minut). A vše jsem stihla a zároveň si pochutnala. :-)
Pokud Vás recept na dýňovou polevku a kaši zaujal, tak neváhejte dát níže like nebo sdílet na Facebooku.