RECEPT: Cizrnový narozeninový dort alá Sachr
INGREDIENCE :
Na korpus:
- 700 g vařené cizrny
- 6 vajec (zvlášť vyšlehat bílky se špetkou soli a zvlášť žloutky s medem)
- 3 zralé větší banány
- 2 pomeranče (vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů)
- 60 g Holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
- 1 lžička jedlé sody
- 230 g medu (nebo jiného sladidla)
- špetka soli
- 100 g meruňkové marmelády (na promazání upečeného korpusu)
Na krém:
- 250 g Mascarpone (dělalala jsem narozeninovou verzi, kdo chce lehčí variantu, lze udělat krém z tvarohu a ze zakysané smetany)
- 250 g Smetana ke šlehání
Čokoládová poleva:
- 100 g Hořké čokolády 74%
- 15 g kokosového oleje
POSTUP:
Přes noc si namočíme cizrnu. Druhý den uvaříme v nové vodě do měkka.
Tip: Když luštěniny namáčíte a při vaření přidáte do vody mořské řasy nebo saturejku, ještě více snížíte nadýmání a zlepšíte stravitelnost.
Vyšleháme si bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté vyšleháme žloutky s medem. Odvážíme si 700g uvařené cizrny, přidáme pomerančovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Pak postupně přidáme zbylé ingredience (banány, kakao, prášek do pečiva, sodu) a opět mixujeme. Poté přidáme vyšlehané žloutky a sníh z bílků a zlehka vše promícháme. Vléváme do tukem vytřené a vysypané kulaté dortové formy.
Pečeme cca 40 minut při 175 stupních. Upečený korpus poznáme klasickým zapíchnutím špejle. Pokud nám na špejli zůstane nehotové těsto, je třeba ještě péct.
Hotový dort necháme vychladnout. Poté rozkrojíme v půlce. Promažeme meruňkovou marmeládou a potřeme připraveným krémem z našlehanané šlehačky a mascarpone.
Dáme na cca 1 h vychladit do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový tuk a přidáme rozlámanou čokoládu. Jakmile se čokoláda rozpustí, přelijeme s ní dort a dáme znovu chladit do lednice.
Podáváme s vyšlehanou šlehačkou nebo zakysanou smetanou či tvarohem.
Tento dort mě opravdu očaroval, chutná opravdu jako ten klasický sachr dort. Inspirovala jsem se cizrnovým brownies, který jsem pekla nedávno. Říkala jsem si, že je těsto krásně vláčné, že by se hodilo na Sachr. Proto jsem vyzkoušela a opravdu mohu vřele doporučit.
Tip: Pokud místo šlehačky a mascarpone použijete lehčí variantu např. zakysanou smetanu či tvaroh, ušetříte ještě spoustu tuku. :-)