Upravit stránku

INGREDIENCE:

  • ječné kroupy
  • cibule
  • česnek
  • houby
  • vývar
  • sůl, pepř, majoránka
  • máslo
  • sádlo

POSTUP:

Nejprve si uvaříme v osolené vodě kroupy (když je předem namočíte, uvaří se Vám rychleji) - cca za 30 minut.

Na trošce sádla si orestujeme nakrájenou cibuli, až zezlátne, přidáme houby. Podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Poté přidáme česnek a ještě chvíli dusíme. Osolíme, opepříme, přidáme velkou hrst majoránky, trochu másla na zjemnění chuti a následně vše promícháme s uvařenými kroupami.

Vložíme do zapékací mísy a asi 15 minut necháme zapéct, aby se vytvořila křupavá kůrka. 

Vánoční kuba je bezmasé jídlo, ale pro zvýšení podílu bílkovin (zároveň aby nás jídlo déle zasytilo), podávám houbového kubu s opečeným šmakounem nebo s uzeným tofu. Je to opravdu netradiční kombinace, ale mám to tak ráda. 

Věřím, že si i vy toto jídlo oblíbíte. :-) Přeji Vám krásné Vánoce!

Nahoru