Upravit stránku

INGREDIENCE: (zeleninu jsem nevážila, spotřebovala jsem tu, co jsme měli doma)

  • cibule a česnek (poměrně velké množství, směs se tím hezky ochutí)
  • cukety
  • lilky
  • pórek
  • papriky
  • rajčata
  • řepkový olej (na restování zeleniny)
  • olivový olej s chilli (použila jsem Monini peperoncino, abych docílila pikantní chuti)

Na dochucení:

  • sůl, pepř, cukr, balzamikový ocet, koření - grilovaná zelenina, sušený česnek

POSTUP:

Veškerou zeleninu jsem si postupně nasekala v sekáčku, takže žádné krájení, tím jsem ušetřila spoustu času. Nejdříve jsem si na velké pánvi orestovala cibuli, poté česnek a když byla cibule dozlatova, dala jsem cibuli s česnekem do velkého  "zabíjačkového" hrnce a postupně přidávala další nasekanou zeleninu, kde jsem ji dusila cca 1h.

Záměrně jsem cibuli a česnek restovala na pánvi, abych nemusela použít velké množství oleje. Ve velkém litinovém hrnci by se mi cibule bez dostatečného množství oleje připalovala.

Postupně jsem do hrnce přidávala další nasekanou zeleninu a občas promíchala (zelenina pustí dostatek vody, takže není potřeba podlévat vodou). Zeleninu jsem dusila cca 1h, dokud se neodpařila nadbytečná voda. Zeleninu je následně potřeba dochutit.  

Poté jsem ji naplnila do sklenic a v zavařovacím hrnci jsem ji na 70 stupňů 20 minut sterilovala. (Vím, že by možná stačilo naplnit horkou zeleninu do sklenic a dát dnem vzhůru, ale nechtěla jsem riskovat, že se mi zkazí).

Doufám, že Vám bude směs chutnat a že si na ní v zimních měsících dobře pochutnáte. Tak co říkáte, zkusíte to také? :-)

Máte také svoje osvědčené nápady? Podělte se s nimi se mnou. :-)

  • Pikantní zeleninová směs na topinky - zpracování zeleniny
  • Pikantní zeleninová směs na topinky
  • Pikantní zeleninová směs na topinky
Nahoru