Upravit stránku

INGREDIENCE:

  • 150 g mandlové mouky (neměla jsem mouku, ale rozmixovala jsem si mandle, ve výkonném robotu to jde raz dva - používám Nutribullet)
  • 150 ml vody
  • 5 vajíček (rozdělit bílky a žloutky)
  • špetka soli
  • 100 g medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce psyllia (dodá vlákninu a pro nadýchanost koláče)
  • vanilkové aroma
  • 5 kapek vanilkových FlavDrops  (steviové kapičky s příchutí vanilky - doslazení bez kalorií)

Na posyp

  • čokoládová poleva (nemusí být, dala jsem ji, aby na ní mandle lépe držely)
  • 50 g plátkových mandlí na posyp (opražila jsem je na sucho na pánvi)

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. 

Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s medem do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. V robotu jsem si rozmixovala mandle, nepodařilo se mi je rozmixovat úplně na mouku, tak jsem přidala vodu a vanilkové aroma a mixovala znovu a vzniklo hladké těsto. Do mandlového těsta přidáme psyllium, jedlou sodu a poté smícháme s vyšlehanými žloutky. Následně přidáme ke směsi vyšlehaný sníh z bílků a jen zlehka promícháme.

Vlijeme do kulaté formy, použila jsem silikonovou, takže jsem formu nevymazávala. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Ověříme špejlí, zda je těsto hotové.

Než se nám koláč upeče, tak si na suché pánvi orestujeme plátkové mandle do zhnědnutí, kterými posypeme upečený koláč. Můžeme si připravit i čokoládovou polevu, kterou potřeme koláč a poté nasypeme mandle, záleží na Vaší chuti. Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu. :-) 

Doufám, že Vám bude koláč chutnat jako nám. 

Fotogalerie Mandlový koláč

  • Mandlový koláč bez cukru a bez mouky
  • Mandlový koláč
  • Mandlový koláč bez cukru
  • Kapky a vanilkové aroma
  • Mandlový koláč bez mouky
Nahoru