Ingredience (koláč 8 porcí):
Těsto:
- 3 ks vejce slepičí
- 30 g špaldová mouka celozrnná
- 2 lžičky jedlé sody
- 20 g kakao holandského typu
- 50 g protein čokoláda (pokud protein nemáte, zvyšte podíl mouky)
- 100 ml mléko polotučné 1.5% tuku
- 40 g Pudinkový prášek kakaový Dr.Oetker
- 70 g sladidlo dle svých preferencí (Eritritol, cukr, čekankový sirup, med,..)
Tvarohová vrstva:
Jablková vrstva
- 800 g jablko
- 20 g želatiny
- 3 lžičky skořice mletá
- Čekankový sirup (množství dle chuti - podle sladkosti jablek)
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 300 ml vody
POSTUP:
Oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a odložíme stranou. Následně vyšleháme žloutky se sladidlem. Poté přidáme mléko a postupně přidáváme suché ingredience (mouku, pudinkový prášek, kakao, protein, jedlou sodu). Do polotekuté směsi zlehka přidáváme pevný sníh z bílků a opatrně promícháme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut (kontrolujeme špejlí).
Než se nám korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu. Smícháme v míse tvarohy s oblíbeným sladidlem a přidáme želatinu. (Používám klasickou želatinu na vaječnou tlačenku. Do malého hrnečku si naliju trochu vařící vody - asi 4 lžíce (nechám pár vteřin odstát, nesmí mít vyšší teplotu než 100 stupňů, jinak by želatina neztuhla), do horké vody vmíchám 1 lžičku želatiny. Promíchám a vliju do tvarohu. Dochutím oblíbeným sladidlem nebo cukrem, případně citrónovou šťávou. Toto je můj postup s želatinou, přijde mi nejjednodušší, ale vy pracujte s želatinou, jak jste sami zvyklí.
Na vychladlý korpus rozetřeme tvarohovou vrstvu.
K nastrouhaným jablkám přilijeme horkou vodu, chvíli povaříme (asi 5 minut). Přidáme skořici, citrónovou šťávu a sladidlo. Opět přidáme želatinu. Zvolila jsem stejný postup jako s tvarohem. V troše horké vody jsem rozmíchala želatinu a vlila jsem jí k povařeným jablkám. Dochuťte dle své chuti. (Doporučuji vše více dosladit a dokyselit citrónem. Po vychladnutí želatina ztrácí chuť. Proto je potřeba to trošku více dochutit před vychladnutím).
Přeji dobrou chuť. :-)