Upravit stránku

INGREDIENCE:
1 beránek + (část jsem oddělila do formy na bábovku)

  • 200 gramů mléka
  • 100 gramů cukru (případně alternativu dle svých preferencí)
  • 40 gramů másla
  • 1 kostka čerstvého droždí (40 gramů)
  • 500 gramů hl. špaldové mouky
  • 3 vejce
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 rozinky na oči
  • hrst mandlových lupínků, na posypání (i do těsta)
  • hrst rozinek (ideálně namočených přes noc v rumu)
  • citrónová kůra

POSTUP:

Kdo nemá Thermomix (velká chyba :-) , tak si připraví těsto takto: 

Mouku dejte do misky a uprostřed udělejte malý důlek. Do něj vložte droždí a zalijte 100 ml vlažného mléka s lžičkou cukru. Promícháme a
necháme vykynout. Poté přidejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Přidejte cukr, vajíčka, sůl a citronovou kůru. Hněťte, dokud nezískáte měkké těsto, a promíchejte namočené rozinky a mandle. Těsto nechte cca 1 hodinu vykynout.

Mezitím vyložte plech pečicím papírem. Ještě jednou těsto rukama prohněťte a jednu třetinu ho dejte stranou. Ze zbylého těsta vytvarujte váleček (cca 52 cm) a rozdělte ho na 26 kousků à cca 2 cm. Z nich tvarujte kuličky o průměru cca 4 cm a skládejte je těsně vedle sebe na připravený plech do oválu, čímž vznikne tělo beránka.

Z těsta, které jste dali stranou, vytvarujte oválnou hlavu (cca 8 cm), 2 podlouhlé uši (à 5 cm), 4 podlouhlé nohy (à cca 7 cm) a oválný ocásek (cca 4 cm) a přitlačte na tělo beránka. Jako oči vtlačte do hlavy 2 rozinky. Beránka nechte překrytého na teplém místě ještě cca 15 minut kynout.

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Beránka potřete rozšlehaným vejcem, tělo posypte nastrouhanými mandlemi a pečte 20–25 minut (180 °C), příp. již po 15 minutách překryjte pečicím papírem, aby nebyl příliš tmavý. Plech vyjměte z trouby, beránka nechte vychladnout a podávejte.

Nahoru