INGREDIENCE:
- 2 tvarohy (% tuku nechám na Vás, měla jsem doma jen odtučněný, ale vůbec to nevadilo)
- 150 ml mléka
- ovoce (já použila mražené jahody a borůvky)
- 2 banány
- stévie dle chuti (případně med, javorový či agávový sirup, či jiné sladidlo)
- 1 dcl jahodového džusu
- citrónová šťáva
- 2 balíčky želatiny (použila jsem tu nejlevnější a pro mě i nejjednodušší želatinu v prášku, která mi vždy ztuhne. 1 balíček je na 650 ml, ale množství ne vždy dodržuji, dělám to od oka)
POSTUP:
Nejprve rozmixuji v míse banány s tvarohem, je možné dochutit sladidlem. (Já už nepřislazuji, používám zralejší banány). Poté v mikrovlnné troubě v hrnečku zvařím 150 ml mléka a hned do něj vsypu balíček želatiny a rychle promíchám metličkou aby se nevytvořily hrudky. Mléko s želatinou vliji do tvarohu s banány a ještě společně rozmixuji ponorným mixérem. Hmotu hned vliji na připravenou silikonou formu, kterou jsem si vypláchla vodou, aby se dort snáze vyndával.
Formu vložím do ledničky ztuhnout a připravím si ovoce a želatinu na vrch dortu.
Zvařím si 150 ml vody a vsypu do ní druhý pytlíček želatiny a promíchám, aby nevznikly hrudky. Do vody s želatinou vliji trochu jahodového džusu (asi 150 ml), aby měla želatina hezčí barvu. Poté přidám cca 200 ml vody (aby bylo celkem 500 ml). Teď už zbývá jen dochutit želatinu stévií (či medem, sirupem) a šťávou z jednoho citrónu. Želatinu stále ochutnávejte, aby byla výsledná chuť želatiny po ztuhnutí dobrá, musíte mít při dochucování pocit, že je přeslazená a překyselená. :-) Pak bude po ztuhnutí chuťově dobrá a nebude mdlá. Dochucenou želatinu nalijte na zhuhnutý tvarohový základ a dejte zpět vychladit do ledničky.
Tip: Dort si můžete vylepšit pišoty, které naházíte před ztuhnutím do tvarohové směsi.
Místo želatiny v prášku můžete použít samozřejmě i jiný typ např. želatinu v plátcích. Vždy je ale nutné respektovat návod na sáčku.
Přeji dobrou chuť a dejte vědět zda Vám zdravé mlsání chutnalo. Za zpětnou vazbu budu moc ráda. :-)
Krásné Vánoce Vám všem.