INGREDIENCE:
Těsto:
- celozrnná žitná mouka 100 g
- celozrnná špaldová mouka 100 g
- kefírové mléko 200 g nebo 150 g bílého jogurtu
- olivový olej 3 polévkové lžíce
- sůl ½ lžičky
Náplň:
- 2 balíčky mraženého listového špenátu (případně spařeného čerstvého špenátu)
- vejce 2 ks
- sýr cottage 200 g
- mozzarella 125 g
- česnek 7 stroužků (množství zvolte podle své chuti)
- sůl, pepř, muškátový ořech (není podmínkou)
POSTUP:
Nejdříve si připravíme z mouky, oleje, soli a jogurtu (kefíru) těsto. Vše důkladně rukou prohněteme, zabalíme těsto do folie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Nechtělo se mi dělat těsto ručně, tak jsem to dala za úkol domácí pekárně a za chviličku bylo hotové těsto. Celkové množství těsta nám postačí na celý plech nebo na 2 dortové formy.
Těsto doporučuji vyválet přes mikrotenovou fólii nebo přes pečící papír, aby se nelepilo a nemuseli jsme používat mouku navíc. Do předehřáté trouby (180 °C) vložíme samotné těsto a pečeme 10 minut.
Než se nám korpus předpeče, připravíme si špenátovou náplň.
Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něho přebytečnou vodu. Cottage sýr rozmixujeme ponorným mixérem s vajíčky a vlijeme do špenátu zbaveného vody. Přidáme rozmačkaný česnek a dochutíme solí a pepřem a vše promícháme.
Na předpečený korpus poklademe špenátovou směs a dáme péct na cca cca 30-40 min. při 180°C.
Hotový koláč posypeme strouhaným parmezánem.
Přeji dobrou chuť.