INGREDIENCE:

1 dort + (část jsem oddělila do formy na srnčí hřbet)

  • 500 g nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné špaldové mouky (mandlové)
  • 250 g třtinového cukru (kokosového cukru, medu, či jiného sladidla)
  • 80 g vlašských ořechů (hrubě mletých)
  • 80 g mix mletých semínek - lněná, dýňová, slunečnicová (můžete vynechat a nahradit vlašskými ořechy)
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový lusk (rozpůlíme si vanilkový lusk a vnitřek seškrábneme špičkou nože)
  • 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
  • 2 čajové lžičky skořice
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 g mascarpone (pokud chcete lehčí variantu, tak si místo mascarpone můžete dát tvaroh)
  • 250 ml smetany na šlehání + ztužovač šlehačky
  • 250 ml zakysané smetany
  • dosladíme medem nebo vanilkovým cukrem

Na ozdobu:

  • vlašské ořechy (nakrájíme na větší kusy a opražíme je na suché pánvi)

POSTUP:

V jedné míse smícháme vajíčka s cukrem (medem), olejem, špetkou soli a vnitřkem vanilkového lusku. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Sypké ingredience postupně přidáme k tekutým a mixérem promícháme. Následně přidáme ke směsi najemno nastrouhanou mrkev, ořechy a semínka (ořechy nasekané nahrubo, semínka rozemeleme najemno). Těsto vlijeme do kulaté dortové formy (nechtěla jsem dort příliš vysoký, tak jsem část těsta vlila do formy na srnčí hřbet), ale klidně vlijte vše do jedné formy.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Pokud budete péct vše v jedné formě (nebudete část těsta oddělovat do další formy), tak budete péct delší dobu. Kontrolujeme dřevěnou špejlí, jestli je koláč uprostřed propečený.Po upečení je potřeba nechat dort vychladnout a poté rozkrojit na 2-3 stejné části.

Příprava krému:

Než dort vystydne, tak si připravíme krém. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, poté přidáme mascarpone a zakysanou smetanu a přisladíme dle chuti. Promažeme krémem vychladlý korpus a nahoru nasypeme opražené vlašské ořechy.

Dort dáme do lednice vychladnout a pak si můžeme vychutnat kávu se skvělým dezertem.

Fotografie: Mrkvový dort s mascarpone a ořechy

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti