INGREDIENCE:
Korpus:
- 250 g celozrnných sušenek (použila jsem sušenky REJ pomeranč s chia semínkami)
- 5 lžic mléka
- 1 lžíci másla (nebo lepší varianta přepuštěné máslo - GHÍ či kokosový olej)
Náplň:
- 200 g šmakoun meruňka
- 500 g tvarohu
- 200 g bílého jogurtu
- 150 ml mléka
- 1 lžíce meruňkové marmelády (množství si upravte dle chuti)
- 1 lžíce chia semínka (může být i více)
- 10 lžiček agaru nebo klasická želatina v množství na 1 l (Zkoušela jsem agar poprvé a krásně dezert ztuhnul. Kdo nezná, tak agar je rostlinná želatina - vyrábí se z některých druhů mořských řas, má léčivé účinky na náš organismus.)
Meruňková vrstva:
- 1 velká sklenice zavařených meruněk či broskví
- 10 lžiček agaru či klasickou želatinu v množství na 1l
- 250 ml vody
POSTUP:
Možná to na první pohled vypadá složitě, ale zdání klame, je to opravdu rychlovka, kterou zvládne každý.
1. Nejprve si v sekáčku rozsekáme sušenky, přidáme mléko, lžíci másla a ještě jednou vše promícháme. Poté umačkáme na dno dortové kulaté formy a dáme na 10 minut zapéci do trouby na 180`.
2. Šmakouna nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, jogurt, chia semínka, marmeládu a vše promícháme. Mléko smícháme s agarem a 5 minut povaříme. Poté přidáme k tvarohové směsi a promícháme. Místo agaru můžete použít klasickou želatinu dle návodu. Směs nalijeme na vychladlý sušenkový korpus, během chvíle začíná tvarohová směs tuhnout.
3. 250 ml vody smícháme s 10 lžičkami agaru a 5 minut povaříme. Mezitím si ponorným mixérem rozmixujeme meruňky a poté přidáme vodu s agarem a promícháme. Opět je možné místo agaru použít klasickou želatinu (dle návodu).
4. Meruňkovou vrstvu po lžících naléváme na tvarohovou směs.
5. Dort dáme vychladit do ledničky a můžeme podávat.
Věřím, že si pochutnáte stejně jako u nás doma. :-)