Luštěniny bezesporu patří do zdravého jídelníčku. Zkuste si je připravit i vy, třeba Vás čočka s vajíčkem mile překvapí. :-)
INGREDIENCE
- Hrstková luštěninová směs - měla jsem zn. Menu Gold (Hrách žlutý, Čočka velkozrnná, Čočka červená, Fazole bílé, Fazole barevné, Fazole barevné adzuki, Fazole barevné mungo)
- vajíčka
- cibule
- česnek
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- sůl, pepř, majoránka, olej
POSTUP:
Přes noc si namočíme luštěninovou směs a poté vaříme společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a majoránkou. Zeleninu přidáváme na posledních 15 minut, aby se nerozvařila.
Když jsou luštěniny i zelenina uvařené, slijeme vodu a všechnu zeleninu rozmixujeme do hladka ve vedlejší nádobě. Rozmixovanou zeleninu poté vmícháme zpět k luštěninám (ze kterých jsme slili přebytečnou vodu). Zelenina luštěniny hezky dochutí. Poté přidáme, sůl, pepř, majoránku a podáváme s vajíčkem.
TIP: Luštěniny sice neobsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny, ale v kombinaci s obilovinami
se vytvoří kompletní bílkovina. Proto si k luštěninám přidejte alespoň malý kousek chleba či knäckebrotu.
se vytvoří kompletní bílkovina. Proto si k luštěninám přidejte alespoň malý kousek chleba či knäckebrotu.
Jak vařit luštěniny, aby nenadýmaly
- luštěniny propereme a namočíme alespoň na 6 hodin (osvědčilo se nám namáčet večer a vařit z nich oběd)
- před vařením přecedit a dát do nové studené vody
- luštěniny vaříme v jednom hrnci s kouskem mořské řasy a protinadýmavými bylinkami (majoránka, saturejka, bazalka), doplní se tím minerály a zlepšuje se stravitelnost
- luštěniny vaříme vždy bez soli, nezměkly by nám a neprovařily by se (buď dosolíme až na samý závěr a chvilku převaříme, nebo postříkáme po dovaření sojovou omáčkou, případně smícháme s cibulkou orestovanou na oleji spolu se solí)
- luštěniny můžeme vařit v běžném hrnci, pokud máme tlakový hrnec, zkrátíme dobu varu a zvýšíme stravitelnost
- doba varu je cca 30 minut u čočky a cca 45 minut u ostatních luštěnin
- kdo má problém s nadýmáním, ten je po přivedení k varu zchladí studenou vodou a vodu vymění za novou studenou, případně můžete luštěniny po přivedení do varu několikrát zkropit přímo v hrnci studenou vodou a znovu přivést k varu (my to neděláme a s nadýmáním problém nemáme :-)
- adekvátní porce luštěnin pro dospělého odpovídá velikosti jeho dlaně (zhruba 3 lžíce), pro děti úměrně méně
- tradiční sójové produkty (tofu, tempeh) používáme jako polotovar z ledničky vždy připravený k použití, stačí tedy orestovat, upéct, povařit apod., uzenou formu dokonce můžeme konzumovat bez tepelné úpravy, ale zařazujeme ji jen občas pro zpestření jídelníčku
- kompletní bílkovinu a pro naše zažívání naprosto dokonalý pokrm připravíme z obiloviny, porce luštěniny, porce tepelně upravené zeleniny, trocha zeleniny syrové a kvašené, můžeme přidat i olejnatá semena (dýně, sezam, lněné semínko, slunečnice)