Kinder mléčný řez - zdravá a dietní varianta po které se rychle zapráší
Už jsem Vám dlouho nedávala recept na něco sladkého, máte chuť? Někteří si myslí, že doma peču nebo vařím jen samá zdravá a dietní jídla. Ne vždy tomu tak je. Ráda někdy vařím i klasickou svíčkovou s domácími knedlíky nebo jahodový koláč s krémem z mascarpone, šlehačky a zakysanky a spoustu dalších, ale přijde mi zbytečné je zveřejňovat. Nikomu neublíží dát si jednou za čas nějakou kalorickou "bombu". Na tom přece není nic špatného. :-)
Svoje profesní stránky na webu a facebooku mám ale zaměřené na zdravý životní styl a případné hubnutí. Snažím se inspirovat své klienty (nejen je, i vás ostatní), aby zkoušeli nové suroviny a vymýšleli nová jídla, díky kterým zase mají chuť pokračovat dál. Udělat dezert ze šlehačky a z mascarpone není nic těžkého, to chutná asi každému. Ale mnohem těžší mi přijde vymyslet dezert, který nám neuškodí když chceme svou váhu snížit a zároveň si na něm pochutnáme. A bonus navíc když nám nezaberou moc času (jsou rychlá a jednoduchá a na přípravu). :-)
Alternativní recept na "dietnější" variantu Míša řezů/dortu
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
- med (zámějně neurčuji množství, upravte podle své chuti nebo použijte jiné sladilo)
- použila jsem i pár steviových kapek s čokoládovou příchutí na doslazení (ale není třeba, vystačíte si i s medem)
- 60 g kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 6 lžic vlažné vody
- 3 lžíce psyllia (varianta bez sacharidů), ale pokud dáte 6 lžic špaldové mouky, tak je to také naprosto v pořádku
Na krém:
- 3 polotučné tvarohy
- 1 smetana na šlehání
- med
POSTUP:
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu (šleháme minimálně 5 minut). Následně vyšleháme žloutky s medem do pěny, přidáme kakao, jedlou sodu, psyllium (nebo mouku) a vlažnou vodu, vše vyšleháme do řidší konzistence. Poté stěrkou zlehka vmícháme našlehaný sníh. Je to skoro jako klasický piškotový korpus. Pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Než se nám korpus upeče, pustíme se do přípravy krému. Vyšleháme si šlehačku a následně ji smícháme s tvarohy a dosladíme medem.
Vychladlý korpus rozpůlíme. Na jednu půlku rozmažeme 3/4 krému a přiklopíme druhou půlkou. Zbytkem krému potřeme vrch a posypeme nastrouhanou čokoládou.
I když si jedná o dietní recept, rozhodně jím neurazíte i ty, co hubnout nepotřebují nebo nechtějí.
Co s tvarohem?
Neměla jsem doma tvaroh v papíru, ale jen ve vaničce. Bála jsem se, aby mi krém nevytékal ven, tak jsem si den předem nechala vykapat tvarohy, aby z nich vytekla syrovátka a tvaroh měl tužší konzistenci. Jak jsem to udělala? Jednoduše. :-) Dětskou plenu jsem dala na mísu a připevnila gumičkou. Tvarohy jsem vložila na plenu a dala do ledničky. Tvarohy mají tuhou konzistenci a krásně drží tvar.
Pokud Vás recept na Kinder řezy zaujal, tak neváhejte dát níže like nebo sdílet na Facebooku.