RECEPT: Domácí vaječný koňak
INGREDIENCE:
- 3 žloutky
- 1 konzerva kokosového mléka (kupuji v Lidlu)
- 100 g xylitolu
- troška vanilkového aroma (nebo pravé vanilky - lepší varianta)
- 1 celá skořice
- 2 hřebíčky
- muškátový oříšek (trošku nastrouhat)
- 0,5 l rumu
- 2 lžičky vanilkového pudinku (prášku)
POSTUP:
V hrnci si vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Poté přidáme vanilkové aroma, kokosové mléko, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, pudink a rum. Do hrnce vložíme 2 hřebíčky a celou skořici a na sporáku zahříváme na mírném plameni.
Za občasného míchání zahříváme asi 15 minut. Nesmíte vařit, aby se žloutky "nezdrcly", z hrnce se nesmí kouřit. Poté vyndáme koření a necháme vychladit.
Podobný recept jsem objevila u Kačky Tiché (Tichovy dobroty), moc jí děkuji za nápad, vaječňák je výborný.
RECEPT: Domácí Baileys
INGREDIENCE:
- 2 neslazená salka
- 0,5 l rumu
- 0,5 l mléka
- 1 sáček karamelového pudinku (pokud neseženete, je to výborné i s čokoládovým)
- sladidlo dle chuti (stéviové karamelové kapky)
POSTUP:
Plechovky se salkem vložíme neotevřené do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 1,5 hodiny. Vyndáme je a necháme vychladit.
Mezitím si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Pudink občas promícháme, aby se neudělal nahoře škraloup. Vychlazené salko smícháme s uvařeným pudinkem a rumem, rozmixovala jsem vše ponorným mixérem do hladka. Dosladíme podle chuti. Já jsem použila karamelové stéviové kapičky.
Dáme do lahví a uzavřeme a můžeme darovat nebo si udělat hezký večer. :-)
RECEPT: Proteinový likér
INGREDIENCE:
- 600 ml mléka
- 30 g vanilkového proteinu
- 1/2 šáčku vanilkového pudinku
- rumové aroma
POSTUP:
Uvaříme si řídký pudink, do kterého vmícháme proteinový prášek a přidáme rumové aroma.