INGREDIENCE:
- 100 g hladké mouky (použila jsem Babiččina volba dortová)
- 100 g celozrnné špaldové mouky (použila jsem z Lidlu)
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů - BIO z vinného kamene)
- 4 vejce
- 55 g povoleného másla
- 130 ml kefíru
- 2 vanilkové cukry BIO
- 60 g březového cukru nebo 60 g třtinového cukru, medu, či jiného sladidla (pokud neznáte březový cukr, jedná se přírodní nízkokalorické sladidlo, které se nachází ve spoustě druhů ovoce a zeleniny i v březové kůře, proto březový cukr). Má o 40% méně kalorií než řepný cukr, je vhodný i pro diabetiky a nemá žádnou pachuť. Nevýhodou je poměrně vysoká cena.
- 2 lžičky kakaa na obarvení těsta, která dáme na místo tlapek nebo oušek :-)
- banán
- jablko
POSTUP:
Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky rozšleháme s cukrem do pěny. Poté ke žloutkům přidáme rozpuštěné máslo, kefír, mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakrájené jablko a banán. Vše ponorným mixérem rozmixujeme. Na závěr do směsi lehce vmícháme ručně sníh z bílků.
Začneme plnit máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. (Použila jsem 1 velkou silikonovou formu na velkého brumíka a silikonovou formu na 6 malých brumíků). Silikonová forma se nemusí mazat, ale z vymazané formy jdou lépe vyklopit.
3 lžíce těsta si dáme stranou a přidáme k tomu 2 lžičky kakaa na obarvení (na tlapky a ouška). Poté formu dolijeme světlým těstem.
Pečeme v předehřáté troubě na cca 170° po dobu cca 15 minut malé brumíky, cca 20 minut velkého brumíka.
Medvídci nechutnají stejně jako ti koupení, jejich výhodou je ale to, že drží, nedrobí se a díky jablku a banánu jsou krásně vláční. Je to tzv. mokrá buchta. :-) Skvěle se hodí jako svačina do školy nebo na výlet.
Tak co, vyzkoušíte si je upéct s dětmi?