Vím, že se opakuji a často zařazuji dezerty, ve kterých hraje hlavní roli tvaroh. I v tomto receptu tomu nebude jinak! :-) Ale mám k tomu své důvody. :-) Díky tvarohu získáme spoustu bílkovin (často jich máme ve stravě nedostatek), málo tuku, téměř žádný cukr a hlavně vysokou sytící schopnost. Když si dáte tento dezert, tak nepřijímáte prázdné kalorie, po kterých Vás za chvilku bude znovu honit "mlsná". Takže i tento čokoládový cheesecake může být ideální svačinou k odpolední kávě i když se snažíme hubnout. Není to paráda? Za každou fotku či komentář budu moc ráda. Dejte mi zpětnou vazbu. :-)
INGREDIENCE:
korpus:
- 200 g domácích celozrnných sušenek (můžete použít i celozrnné sušenky REJ nebo BEBE se snížením obsahem cukru, nebo třeba použít i müsli)
- 4 lžíce mléka (50 ml)
- lžíce másla
tvarohová horní vrstva:
- 4 vaničky tvarohu (já použila nízkotučný, ale klidně zvolte polotučnou variantu)
- 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku (2 x 20 g)
- 3 vejce
- 4 lžičky holandského kakaa
- 4 zralé banány
- něco na případné doslazení - záleží na zdralosti banánů. Každý ať si dosladí podle sebe (med, třtinový cukr, stévia,..) - já jsem použila stéviové kapky s čokoládovou příchutí (do 1 tvarohu stačí 5 kapiček a je to sladké dostatečně)
- špetka soli
čokoládová poleva (nemusí být):
- 50 g čokolády (81% kakaa)
- lžička rozpuštěného másla (nebo rozpuštěného kokosového tuku)
- plátky mandlí a strouhané čokolády na ozdobu
POSTUP:
Sušenky nasekáme najemno v sekáčku, přidáme mléko, znovu sekáme až nám vznikne lepivá hmota. Připravíme si kulatou formu a hmotu rozprostřeme po celém dnu formy. Ve vzniklém těstě je málo tuku, proto je více lepivé (dali jsme tam velice málo másla než u tradičního cheesecaku). Pomůžeme si potravinářskou fólií a přes ní těsto rovnoměrně umačkáme. Dáme zapéct do trouby při 180° asi 10 - 15 minut.
Mezitím smícháme ve velké míse tvarohy s čokoládovým pudinkovým práškem, kakaem, špetkou soli, sladidlem, vejcemi a banány. Vše ponorným mixérem rozmixujeme a nalijeme na upečený korpus.
Celé dáme péct do trouby na 15 minut při 180°, pak postupně snížíme na 150° a pečeme ještě asi 40-50 minut. POZOR! Do trouby pod mřížku dejte ještě nádobu s vodou, je to z důvodu, aby se sušenkový základ nerozmáčel.
Jakmile koláč vychladne, můžete si na něj připravit čokoládovou polevu.
Po vychladnutí si můžete pochutnat na výtečném dezertu plném bílkovin.
Přeji dobrou chuť.