Než se strhne lavina pečení vánočního cukroví, přidávám další recept na bábovku. Tentokrát jsem zkoušela Citrónovou tvarohovou bábovku. Opět spousta bílkovin, málo cukru, pocit plného bříška na hodně dlouhou dobu. Ideální na snídani nebo svačinu.
INGREDIENCE:
- 6 vajec (zvlášť vyšlehat bílky)
- 60 g másla (změklého)
- 220 g celozrnné špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- 2 polotučné tvarohy
- citrónové aroma (vanilkové aroma)
- špetka soli
- citrón (kůra z celého citrónu, ale pouze žlutá část + šťáva)
- 180 g sladidla (cukr, med, záleží na vlastním uvážení) Snažím se cukr eliminovat, tak jsem místo cukru použila březový cukr – neboli xylitol). Co je xylitol – naleznete níže.
POSTUP:
Nejprve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem a změklým máslem do pěny.
Poté přidáme tvarohy, citrónovou kůru a šťávu z citrónu, mouku s práškem do pečiva a vanilkové aroma. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Pečeme ve vymazané bábovkové formě při 170 stupních asi 50 minut v horkovzdušné troubě. (Každá trouba peče jinak, kontrolujte špejlí).
Co je xylitol?
Název xylitol nezní vůbec hezky, přijde nám, že se jedná o nějakou chemickou látku, není tomu ale tak. Jedná se o sladidlo, které se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině.
- Nemá žádnou vedlejší příchuť.
- Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky velice nízkému glykemickému indexu (13) je vhodný i pro diabetiky.
- Xylitol je nesmírně ceněn pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem. Tento účinek je způsoben napadáním ústní mikroflóry zodpovědné za vznik zubního kazu.