Upravit stránku

INGREDIENCE:

Na přípravu candáta:

  • čerstvé filety candáta
  • sůl, červená paprika, mletý kmín
  • citrónová šťáva
  • přepuštěné máslo na orestování

Na přípravu pohanky (pro 4 porce):

  • 250 g pohanka lámanka
  • 1 velká cibule
  • česnek (já dávám asi 7 stroužků, někdy i více podle chuti)
  • sůl, pepř
  • přepuštěné máslo

POSTUP:

Na přepuštěném másle si zpěníme najemno nakrájenou cibulku, následně přidáme česnek, který restujeme krátce, aby nezhořkl. Pohanka má svou specifickou chuť, podle mě je potřeba ji trochu "přebít" česnekem, kterého používám opravdu hodně. Poté přidáme pohanku, kterou jsme si předtím propláchli horkou vodou. Vše na sucho promícháme a krátce restujeme pohanku s cibulí a česnekem. Asi po 2 minutách restování zalejeme horkou vodou (asi 1-2 cm nad okraj pohanky) a dochutíme solí a pepřem. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme asi 7 minut vařit. Poté promícháme a necháme pohanku dojít. Za pár minut je pohanka měkká. 

Pohanku mám ráda v kombinaci s rybou (dělám ji i k lososu), ale i k plátku masa je moc dobrá. 

Candáta osolím, posypu trochou červené papriky a kmínu. Na přepuštěném másle candáta krátce orestuju, je hotový opravdu za chvilku. 

Jako zeleninovou přílohu můžeme zvolit dušený špenát, vařenou brokolici nebo jinou zeleninu dle chuti. 

Doufám, že vám pohanka zachutná a budete ji občas připravovat i u sebe doma. :-)

Nahoru