Upravit stránku

INGREDIENCE:

korpus (tentokrát jsem korpus nedělala, ale vy si ho můžete dopřát) :-)

  • 200 g domácích celozrnných sušenek (můžete použít i celozrnné sušenky REJ nebo BEBE se snížením obsahem cukru, nebo třeba použít i müsli)
  • 4 lžíce mléka (50 ml)
  • lžíce másla (lepší variata přepuštěné máslo GHÍ - nepřepaluje se)

tvarohová horní vrstva:

  • 4 vaničky tvarohu (polotučné)
  • 2 balíčky vanilkového (borůvkového) pudinkového prášku (2 x 40 g)
  • 3 vejce
  • borůvky (dala jsem 2 větší hrsti)
  • 4 zralé banány
  • něco na případné doslazení - záleží na zdralosti banánů. Každý ať si dosladí podle sebe (med, třtinový cukr, stévia,..) - já jsem použila stéviové kapky s vanilkovou příchutí (do 1 tvarohu stačí 5 kapiček a je to sladké dostatečně)
  • špetka soli

čokoládová poleva (nemusí být):

  • 50 g čokolády (81% kakaa)
  • lžička rozpuštěného másla (nebo rozpuštěného kokosového tuku)
  • plátky mandlí a strouhané čokolády na ozdobu


POSTUP:

Pokud se rozhodnete pro korpus: Sušenky nasekáme najemno v sekáčku, přidáme mléko, znovu sekáme až nám vznikne lepivá hmota. Připravíme si kulatou formu a hmotu rozprostřeme po celém dnu formy. Ve vzniklém těstě je málo tuku, proto je více lepivé (dali jsme tam velice málo másla než u tradičního cheesecaku). Pomůžeme si potravinářskou fólií a přes ní těsto rovnoměrně umačkáme. Dáme zapéct do trouby při 180° asi 10 - 15 minut.

Mezitím smícháme ve velké míse tvarohy s pudinkovým práškem, špetkou soli, sladidlem, vejcemi, borůvkami a banány. Vše ponorným mixérem rozmixujeme a nalijeme na upečený korpus.

Celé dáme péct do trouby na 15 minut při 180°, pak postupně snížíme na 150° a pečeme ještě asi 40-50 minut. POZOR! Do trouby pod mřížku dejte ještě nádobu s vodou, je to z důvodu, aby se sušenkový základ nerozmáčel. 

Jakmile koláč vychladne, můžete si na něj připravit čokoládovou polevu. 

Po vychladnutí si můžete pochutnat na výtečném dezertu plném bílkovin. 

Přeji dobrou chuť.

Nahoru