Upravit stránku

Tento dort obsahuje krém z mascarpone, šlehačky a zakysané smetany, takže je chuťově opravdu výborný. Dala jsem si jeden kousek ke kávě, pochutnala jsem si moc, ale zase jsem se ráda vrátila ke své stravě.

Jeden kousek uspokojil mé chuťové pohárky a zase mám na dobu vystaráno. :-) A co vy? Jaké máte nejradši narozeninové dorty? Podělte se se mnou o svůj oblíbený recept. :-)

INGREDIENCE:

Na korpus: (jedná se o klasický piškot, ale je zatím nejlepší, co jsem zkoušela)

  • 6 vajec
  • 230 g cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky (použila jsem babiččina volba)

krém:

  • 2 x mascarpone (celkem 500 g)
  • 2 x smetana na šlehání (celkem 500 ml)
  • 2 x zakysaná smetana (celkem 400 g)
  • 2 x ztužovač šlehačky
  • 4-5 lžic moučkového cukru (množství dle chuti)

Ozdoba:

  • 1 čokoláda s vysokým podílem kakaa
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • pražené ořechy s medem (vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka, plátky mandlí)
  • 1 pařížská šlehačka

POSTUP:

Nejdříve vyšleháme bílky s cukrem a špetkou soli do hodně pevného sněhu (mixujeme cca 7 - 10 minut, opravdu je potřeba mixovat dlouho). Poté přidáme olej, žloutek po žloutku, stále při tom mixujeme - ale už ne na maximum. Nakonec už jen metličkou ručně přimícháte mouku.

Korpus pečeme při 180 stupních cca 30 - 40 minut v kulaté formě o průměru 24 cm. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Po upečení nechte vychladnout a poté vyklopte z formy vzhůru nohama, aby nebyl dort nahoře vypouklý, ale hezky rovný. Korpus je krásné nadýchaný a chutný.

Náplň:

Nejprve si vyšleháme šlehačky se ztužovačem, poté vyšleháme mascarpone s cukrem a zlehka vmícháme zakysanou smetanu. Nakonec opatrně smícháme vše dohromady (šlehačku, mascarpone i zakysanou smetanu).

Zdobení:

Když máme vychladlý korpus, rozkrojíme jej dortovým nožem rovnoměrně na 3 části. Každé patro promažeme krémem a necháme si část krému na potření dortu z venkovní části (kolem dokola i vršek). Poté se pustíme na čokoládovou polevu. Rozpustíme si lžíci kokosového oleje a přidáme nalámanou čokoládu. Promícháváme ve vodní lázni, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Čokoládou potřeme celý dort. Boční stranu dortu ozdobíme praženými ořechy s medem (ořechy nasypeme na pečící papír, promícháme s medem a pečeme v troubě cca 10-15 minut). Jakmile vychladnou, rozkrájíme je na menší kousky a obalíme jimi dort. (Původně jsem měla v plánu tzv. nahý dort, ale jelikož mi z boků čokoláda stékala nehezkým způsobem, roozhodla jsem se to zamaskovat ořechy. :-)

Vrch dortu můžeme ozdobit vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Neměla jsem k dispozici žádné ovoce, ale dort je určitě možné proložit čerstvým ovocem (borůvky, maliny, jahody), záleží na chuti.

Přeji dobrou chuť a ať se Vám dort povede!

Ten můj není nijak esteticky hezký, ale o to víc nám chutnal. :-)

Fotogalerie narozeninového dortu

  • Narozeninový dort
  • Narozeninový dort
  • Narozeninový dort
  • Narozeninový dort
  • Narozeninový dort
Nahoru