Upravit stránku

INGREDIENCE:

Těsto:

  • celozrnná špaldová mouka 200 g
  • bílý jogurt 3 % tuku 150 g
  • olivový olej 3 polévkové lžíce
  • sůl ½ lžičky

Náplň:

  • 2 balíčky listového špenátu (případně spařeného čerstvého špenátu) 
  • vejce 2 ks
  • sýr cottage 400 g (použila jsem 2 kelímky cottage PILOS light)
  • česnek 7 stroužků (množství zvolte podle své chuti)
  • sůl, pepř, muškátový ořech (není podmínkou)

Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 940 kJ

  • 22 g sacharidů
  • 13 g bílkovin
  • 9 g tuků
  • 5 g vlákniny

POSTUP:

Nejdříve si připravíme z mouky, oleje, soli a jogurtu těsto. Vše důkladně rukou prohněteme, zabalíme těsto do folie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Nechtělo se mi dělat těsto ručně, tak jsem to dala za úkol domácí pekárně a za chviličku bylo hotové krásně nelepivé těsto.

Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C připravíme si náplň do koláče. Na pánvi si na troše tuku (použila jsem přepuštěné máslo - nepřepaluje se a má výbornou chuť) orestujeme cibulku, následně česnek a přidáme špenát. Když je hotový, dochutíme solí, pepřem a promícháme jej s cottage a rošlehanými vajíčky. Odleželé těsto vyválíme dokulata.

Koláčovou formu lehce pokapeme olivovým olejem (u silikonové formy není potřeba) a přendáme do ní těsto. Poklademe špenátovou směsí a dáme péct na cca cca 30-40 min. při 180°C.

Fotogalerie

Co říkáte na špenátový koláč?

  • Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné. Po kliknutí na "Odeslat", bude zpráva zaslána na můj e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Nahoru