Upravit stránku

RECEPT: JÁHLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM

INGREDIENCE pro jáhelník:

  • jáhly 150 g
  • vejce 2 ks
  • med nebo javorový sirup 2-3 polévkové lžíce
  • ořechy (lískové, vlašské, mandle, kešu) 100 g
  • sušené ovoce (rozinky, švestky, brusinky) nebo čerstvého ovoce dle chuti 200 g
  • skořici mletá 1 čajová lžička
  • sůl

POSTUP:

Jáhly uvaříme dle návodu ve vodě se špetkou soli. Po vychladnutí přidáme med, žloutky, ořechy a ovoce. Na závěr vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.

Jáhly můžete vařit také v mléce kravském, ovesném, rýžovém nebo jablečném moštu. Přidáním mléka nebo moštu se jahelník přirozené osladí, proto můžete ubrat na medu či sirupu. Do jahelníku můžete místo sušeného ovoce vmíchat nakrájené čerstvé (jablka, hrušky, švestky) a můžete péct i bez vajec s použitím 3 polévkových lžic kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku. Do směsi na koláč můžete také přidat strouhaný kokos nebo kakao. Pro doplnění bílkovin podávejte s tvarohem, jogurtem nebo kefírem.

Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 890 kJ

  • 30 g sacharidů
  • 6 g bílkovin
  • 8 g tuků
  • 4 g vlákniny

Jak vám jáhlový koláč, jahelník chutná?

  • Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné. Po kliknutí na "Odeslat", bude zpráva zaslána na můj e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Nahoru