INGREDIENCE

  • Hrstková luštěninová směs - měla jsem zn. Menu Gold (Hrách žlutý, Čočka velkozrnná, Čočka červená, Fazole bílé, Fazole barevné, Fazole barevné adzuki, Fazole barevné mungo)
  • vajíčka
  • cibule
  • česnek
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • sůl, pepř, majoránka, olej

POSTUP:

Přes noc si namočíme luštěninovou směs a poté vaříme společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a majoránkou. Zeleninu přidáváme na posledních 15 minut, aby se nerozvařila.

Když jsou luštěniny i zelenina uvařené, slijeme vodu a  všechnu zeleninu rozmixujeme do hladka ve vedlejší nádobě. Rozmixovanou zeleninu poté vmícháme zpět k luštěninám (ze kterých jsme slili přebytečnou vodu). Zelenina luštěniny hezky dochutí. Poté přidáme, sůl, pepř, majoránku a podáváme s vajíčkem.

Jak vařit luštěniny, aby nenadýmaly

  • luštěniny propereme a namočíme alespoň na 6 hodin (osvědčilo se nám namáčet večer a vařit z nich oběd)
  • před vařením přecedit a dát do nové studené vody
  • luštěniny vaříme v jednom hrnci s kouskem mořské řasy a protinadýmavými bylinkami (majoránka, saturejka, bazalka), doplní se tím minerály a zlepšuje se stravitelnost
  • luštěniny vaříme vždy bez soli, nezměkly by nám a neprovařily by se (buď dosolíme až na samý závěr a chvilku převaříme, nebo postříkáme po dovaření sojovou omáčkou, případně smícháme s cibulkou orestovanou na oleji spolu se solí)
  • luštěniny můžeme vařit v běžném hrnci, pokud máme tlakový hrnec, zkrátíme dobu varu a zvýšíme stravitelnost
  • doba varu je cca 30 minut u čočky a cca 45 minut u ostatních luštěnin
  • kdo má problém s nadýmáním, ten je po přivedení k varu zchladí studenou vodou a vodu vymění za novou studenou, případně můžete luštěniny po přivedení do varu několikrát zkropit přímo v hrnci studenou vodou a znovu přivést k varu (my to neděláme a s nadýmáním problém nemáme :-)
  • adekvátní porce luštěnin pro dospělého odpovídá velikosti jeho dlaně (zhruba 3 lžíce), pro děti úměrně méně
  • tradiční sójové produkty (tofu, tempeh) používáme jako polotovar z ledničky vždy připravený k použití, stačí tedy orestovat, upéct, povařit apod., uzenou formu dokonce můžeme konzumovat bez tepelné úpravy, ale zařazujeme ji jen občas pro zpestření jídelníčku
  • kompletní bílkovinu a pro naše zažívání naprosto dokonalý pokrm připravíme z obiloviny, porce luštěniny, porce tepelně upravené zeleniny, trocha zeleniny syrové a kvašené, můžeme přidat i olejnatá semena (dýně, sezam, lněné semínko, slunečnice)

Fotografie hotového jídla

Jak Vám čočka s vajíčkem chutná?

  • (vyplněný vstupní dotazník)
  • Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné. Po kliknutí na "Odeslat", bude zpráva zaslána na můj e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.
ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti