Upravit stránku

INGREDIENCE:

Na přípravu candáta:

  • čerstvé filety candáta
  • sůl, červená paprika, mletý kmín
  • citrónová šťáva
  • přepuštěné máslo na orestování

Na přípravu přílohy:

  • čočka belugo (jendá se o malý druh čočky s oříškovou chutí)
  • bulgur
  • balzamiko ocet
  • čekankový sirup
  • sůl, pepř

POSTUP:

Uvařila jsem si čočku belugo (jendá se o malý druh čočky s oříškovou chutí). Byla uvařená asi za 15 minut. Bulgur byl hotový za 10 minut. Poté jsem to společně smíchala a dochutila solí, pepřem, balzamiko octem, čekankovým sirupem. Candáta jsem osolila, posypala červenou paprikou, kmínem a zlehka zaprášila moukou, aby se vytvořila kurčička. Opekla jsem na troše přepuštěného másla (ghí) a za pár minutek byl oběd na talíři. 

Přeji dobrou chuť.

Víte proč jsem zkombinovala čočku s bulgurem? Má to svůj důvod. 

Proč kombinovat luštěniny s obilovinami?

Nejen proto, že se k sobě chuťově hodí, ale hlavně z toho důvodu, že když zkombinujeme luštěniny (čočka) s obilovinami (špagety, chleba,kuskus, bulgur,...), vytvoří se plnohodnotná bílkovina. Takže nezapomeňte, bílkoviny a luštěniny patří na jeden talíř. :-) Naši předkové to věděli moc dobře...proto bylo tradiční jídlo hrách a kroupy, jak se zpívá v písničce.

Naše tělo má rázem vše, co potřebuje. Navíc rostlinná bílkovina z luštěnin je pro tělo podstatně stravitelnější než živočišná (maso, mléko, vejce).

Bc. Martina Jandová
Nahoru