Certifikovaný nutriční poradce

+420 739 236 923


RECEPT: Luštěninová směs se zeleninou, restovanou cibulkou a vajíčkem

02.11.2015 00:00

Luštěninová směs se zeleninou, restovanou cibulkou a vajíčkem

Luštěniny bezesporu patří do zdravého jídelníčku. Zkuste si je připravit i vy, třeba Vás čočka s vajíčkem mile překvapí. :-)

INGREDIENCE

  • Hrstková luštěninová směs - měla jsem zn. Menu Gold (Hrách žlutý, Čočka velkozrnná, Čočka červená, Fazole bílé, Fazole barevné, Fazole barevné adzuki, Fazole barevné mungo)
  • vajíčka
  • cibule
  • česnek
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • sůl, pepř, majoránka, olej

POSTUP:

Přes noc si namočíme luštěninovou směs a poté vaříme společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a majoránkou. Zeleninu přidáváme na posledních 15 minut, aby se nerozvařila.

Když jsou luštěniny i zelenina uvařené, slijeme vodu a  všechnu zeleninu rozmixujeme do hladka ve vedlejší nádobě. Rozmixovanou zeleninu poté vmícháme zpět k luštěninám (ze kterých jsme slili přebytečnou vodu). Zelenina luštěniny hezky dochutí. Poté přidáme, sůl, pepř, majoránku a podáváme s vajíčkem.

TIP: Luštěniny sice neobsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny, ale v kombinaci s obilovinami
se vytvoří kompletní bílkovina. Proto si k luštěninám přidejte alespoň malý kousek chleba či knäckebrotu.

Jak vařit luštěniny, aby nenadýmaly

  • luštěniny propereme a namočíme alespoň na 6 hodin (osvědčilo se nám namáčet večer a vařit z nich oběd)
  • před vařením přecedit a dát do nové studené vody
  • luštěniny vaříme v jednom hrnci s kouskem mořské řasy a protinadýmavými bylinkami (majoránka, saturejka, bazalka), doplní se tím minerály a zlepšuje se stravitelnost
  • luštěniny vaříme vždy bez soli, nezměkly by nám a neprovařily by se (buď dosolíme až na samý závěr a chvilku převaříme, nebo postříkáme po dovaření sojovou omáčkou, případně smícháme s cibulkou orestovanou na oleji spolu se solí)
  • luštěniny můžeme vařit v běžném hrnci, pokud máme tlakový hrnec, zkrátíme dobu varu a zvýšíme stravitelnost
  • doba varu je cca 30 minut u čočky a cca 45 minut u ostatních luštěnin
  • kdo má problém s nadýmáním, ten je po přivedení k varu zchladí studenou vodou a vodu vymění za novou studenou, případně můžete luštěniny po přivedení do varu několikrát zkropit přímo v hrnci studenou vodou a znovu přivést k varu (my to neděláme a s nadýmáním problém nemáme :-)
  • adekvátní porce luštěnin pro dospělého odpovídá velikosti jeho dlaně (zhruba 3 lžíce), pro děti úměrně méně
  • tradiční sójové produkty (tofu, tempeh) používáme jako polotovar z ledničky vždy připravený k použití, stačí tedy orestovat, upéct, povařit apod., uzenou formu dokonce můžeme konzumovat bez tepelné úpravy, ale zařazujeme ji jen občas pro zpestření jídelníčku
  • kompletní bílkovinu a pro naše zažívání naprosto dokonalý pokrm připravíme z obiloviny, porce luštěniny, porce tepelně upravené zeleniny, trocha zeleniny syrové a kvašené, můžeme přidat i olejnatá semena (dýně, sezam, lněné semínko, slunečnice)

Fotografie hotového jídla

Fotka 1

Fotka 2

Fotka 3

Jak Vám čočka s vajíčkem chutná?

Příspěvky diskuse



Certifikace

Certifikt rekvalifikace Certifikát výživa dětí Certifikát odkyselení organismu
Certifikát diabetes a celiakie Certifikace výživa těhotných a kojících konference zdravá výživa
Sportovní výživa Nutriční strategie v praxi Certifikát - Sportovní výživa

Rady emailem zdarma

* povinný e-mail

Rychlý kontakt

facebookBc. Martina Jandová
Nové Město 34,
503 51 Chlumec nad Cidlinou

Mob.: +420 739 236 923
E-mail:  
FB: Zhubněte s Martinou
G+: Bc. Martina Jandova

© 2017, Bc. Martina Jandová – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití a ochrana osobních údajů | Výměna odkazů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑